Potrzebne składniki:
- 1/2 dyni Hokkaido
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 3 gałązki jarmużu
- listki z 8 brukselek
- 1 łyżka pasty Tahini (przepis znajdziesz tu)
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- sok 1/2 cytryny
- 2 plastry cytryny, 1 plaster limonki
- 1 plaster imbiru
- 1 łyżeczka papryczki wędzonej ostrej
- zioła: tymianek, majeranek
- dowolne uprażone ziarna (słonecznik, dynia)
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy z z plastrem imbiru i cytryny.
Dynię kroimy na pół i pieczemy w 18O st.
Brukselki i jarmuż dokładnie myjemy, z brukselek obrywamy pierwsze listki, jarmuż kroimy na mniejsze cząstki. Listki brukselki i jarmuż wrzucamy do gotującej się wody wraz z 1/2 łyżeczki soli,plastrem cytryny i limonki. Gotujemy przez ok 4 min i odcedzamy.
Dressing:
Do oliwy (ja dałam z dodatkiem papryczki chilli), dodajemy pastę Tahini, sok z cytryny i szczyptę soli, dokładnie mieszamy.
Ostygniętą dynię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i przyprawiamy pieprzem, solą, świeżym tymiankiem, majerankiem, papryczką wędzoną.
Wszystkie składniki mieszamy doprawiamy pieprzem, solą, wędzoną papryczką, polewamy dressingiem i posypujemy uprażonymi ziarnami.
Oryginalny przepis, sałatka wygląda smakowicie. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńTahina musi nadawać fajnego smaczku :)
OdpowiedzUsuń