Potrzebne składniki:
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g ciepłej wody
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- Farsz:
- 200 g suszonych
- 1/2 cebuli
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy dołek i dodajemy jajko, olej oraz ciepłą wodę. Następnie zagniatamy ciasto aż będzie miękkie. Formujemy go w kulę i odstawiamy na ok. 15 min.
Farsz:
Grzyby zalewamy chłodną wodą i moczymy przez całą noc.
Na patelni smażymy cebulę i dodajemy grzyby pokrojone w kosteczkę. Całość smażymy na małym ogniu przyprawiając solą i pieprzem przez około 15 min. (aż grzyby zmiękną).
Następnie całość mielimy przez maszynkę na gładką masę.
Ciasto rozwałkowujemy cienko i wycinamy malutkie koła. Na każde wykrojone koło nakładamy łyżeczką farsz i formujemy uszka.
Przygotowane uszka gotujemy w osolonej wodzie ok 3-4 min (aż wypłyną).
Wyglądaja mega pysznie :)
OdpowiedzUsuń