Przepis ten znalazłam na blogu Dziś mam ochotę na..., bardzo byłam go ciekawa i upiekłam od razu chlebek. Wspaniale wyrósł, czyli proszek się sprawdza. Muszę sprawdzić czy jest możliwość zamiany mąki na bezglutenową :)
Potrzebne składniki:
- 15 łyżeczek mąki pszennej
- 5 łyżeczek sody
- 3 łyżeczki kwasku cytrynowego
Wszystkie składniki umieszczamy w małym słoiczku i mieszamy.
Bardzo fajny pomysł z tym proszkiem, ja to zawsze kupuję :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że za jakiś czas wypróbuję ten przepis, bo jestem jego ciekawa :)
Nigdy nie myślałam o tym, żeby przygotować proszek w domu. Bardzo kreatywny pomysł!;)
OdpowiedzUsuńZaskoczyłaś mnie. Pozytywnie oczywiście. :) To pozycja koniecznie do zrobienia!
OdpowiedzUsuńA no właśnie, kiedyś czytałam, że proszek do pieczenia do po prostu soda z czymś co ją zakwasza, dzięki temu może działać. Bo jak używamy samej sody, np. do ciasta, to trzeba je dodatkowo zakwasić, a przy proszku nie trzeba. Taka kulinarna chemia :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńRóżne rzeczy robiłam już sobie w domu sama, ale na to nigdy nie wpadłam.. ;)
OdpowiedzUsuńJak już, to my zawsze kupujemy gotowy bezglutenowy proszek i jesteśmy z niego bardzo zadowolone :) Ale jakby co to będziemy pamiętać o tym przepisie :)
OdpowiedzUsuńA to ciekawe, cukru waniliowego używam tylko swojej roboty a nie wpadłam na to żeby proszek też zrobić sama :)
OdpowiedzUsuńHmm... nie wiedziałam, że tak się to robi! :)
OdpowiedzUsuńzaskakujące! :)
OdpowiedzUsuńO kurcze! Wiedziałem, że proszek to w sumie soda z mąką, ale nie wiedziałem, że jeszcze należy dodać kwasek. Człowiek uczy się całe życie :D
OdpowiedzUsuńDomowy proszek to super pomysł :) Ja zawsze kupuje, a to takie proste żeby swój zrobić :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZ domowym proszkiem do pieczenie jeszcze się nie spotkałam :) Kradnę przepis !!! :D
OdpowiedzUsuńCzy nadawała by się inna mąka bezglutenowa i co zamiast kwasku cytrynowego który jest niezdrowy...?
OdpowiedzUsuńNie nadaje się do wypieków bezglutenowych . Przykro mi...
OdpowiedzUsuń