Strony

Strony

wtorek, 10 lutego 2015

Szarlotka na jaglanym spodzie (bezglutenowa)




Rzadko piekę słodkości, pewnie dlatego że sama mało za nimi przepadam. Ale dla dzisiejszego gościa, który mnie odwiedza postanowiłam coś przygotować:). Długo zastanawiałam się jakie ciasto, może szarlotkę... znalazłam przetwór z prażonymi jabłkami i postanowiłam - będzie szarlotka :), ale aby była zdrowa powstała na jaglanym spodzie.  Całe ciasto przygotowałam wedle własnego pomysłu, jak już zapakowałam do piekarnika pomyślałam, że trochę ryzyko zważywszy że mało piekę. Dzisiaj posmakowałam i jestem bardzo zadowolona. Wyszła zdrowa wersja deseru, ale również bardzo smaczna :)


Potrzebne składniki: 

  • 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 0,5 szklanki mąki ryżowej
  • 10 suszonych daktyli (namoczonych przez 3 h w wodzie)
  • 1 szklanka mleka
  • 100 ml oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki masła migdałowego prażonego
  • 1/3 laseczki cynamonu
  • 0,75 l prażonych jabłek 
  • płatki migdałów do posypania

  • Przygotowanie:

    Ugotowaną kaszę wraz z namoczonymi daktylami mielimy na gładką masę, dodajemy mąkę, mleko, olej kokosowy, masło migdałowe i wyrabiamy ciasto. Ciasto przekładamy do blaszki w której będziemy zapiekać. Na jaglany spód wykładamy uprażone jabłka posypujemy świeżo startym cynamonem i płatkami migdałowymi. Pieczemy przez 45 min w 180 st. 






    8 komentarzy:

    1. Pyszne połączenie, które musiało się udać :D

      OdpowiedzUsuń
    2. Szarlotka a nie banalna :) ale chyba w każdej postaci u mnie się przyjmuje. Prezentacja-rewelacja :)

      OdpowiedzUsuń
    3. uwielbiam ciasta na bazie kaszy jaglanej!

      OdpowiedzUsuń
    4. musiała genialnie smakować : )

      OdpowiedzUsuń
    5. Zjem każdą szarlotkę, nieważne na jakim spodzie :D

      OdpowiedzUsuń
    6. Uwielbiam szarlotki i jabłeczniki. Twoje ciasto z pewnością było pyszne!

      OdpowiedzUsuń
    7. bardzo smaczna propozycja szarlotki :) Pozdrawiam!

      OdpowiedzUsuń