Wiele osób ma uraz z dzieciństwa do szpinaku, szczególnie tego ze szkolnej stołówki. Ja całe szczęście miałam mamę która była w domu i codziennie gotowała smaczne obiadki. Szpinak niewłaściwie przygotowany jest nie dobry, ale doprawiony czosnkiem, cytryną i gałką muszkatołowej smakuje jak marzenie.
Potrzebne składniki:
szpinak w liściach
2 ząbki czosnku
3 łyżki mleczka kokosowego
1/3 startej gałki muszkatołowej
3 łyżki soku z cytryny
dowolny makaron
0,5 szklanki startego parmezanu
garść kiełek ulubionych
pieprz, sól
Przygotowanie:
Dokładnie umyty szpinak wrzucamy na patelnię, dodajemy starte 2 ząbki czosnku, gałkę muszkatołową, pieprz i sól i mieszamy. Po ok. 5 minutach dodajemy sok z cytryny, mleczko kokosowe i dusimy przez ok. 5 min. Makaron gotujemy al dente, mieszamy ze szpinakiem. Całość posypujemy parmezanem i ulubionymi kiełkami