niedziela, 10 stycznia 2016

Kotlety z dyni






Składniki:
  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1 mała dynia hokkaido
  • 2 łyżki majeranku
  • 3 łyżki oregano
  • 2 łyżki tymianku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 3 łyżki oleju ryżowego
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  •  garść jarmużu
  • 0,5 pęczka koperku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz




Przygotowanie:


Dynię myjemy i kroimy w plastry, posypujemy ziołami: majeranek, tymianek, oregano, pieprzem, solą i ostrą papryczką. Zapiekamy w piekarniku przez 20 min. w 250 st., wraz z 3 ząbkami czosnku.  Zapieczoną i ostudzoną dynię obieramy ze skórki i blendujemy wraz z ugotowaną ciecierzycą.
Następnie dodajemy pozostałe składniki: olej ryżowy paprykę, pieprz, sól,zapieczony czosnek, mąkę, sos sojowy,koperek, jarmuż. Formujemy kotleciki i zapiekamy w 200 st przez ok 40 min.






24 komentarze:

  1. Kotlety z cieciorki i dyni na pewno smakują świetnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, one muszą smakować wybornie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejna ciekawostka kulinarna. Musi smakować znakomicie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Byłyśmy kiedyś w wege kawiarni i tam właśnie jadłyśmy kotlety z dyni, nie wiemy jak dokładnie były robione ale były wręcz cudowne :) Potem je próbowałyśmy podrobić ale to nie było to. Może Twój przepis będzie podobny :D Tylko szkoda, że już dyni nie mamy :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomysł rewelacyjny! Nie jadłam jeszcze kotletów z dyni. Jak na razie to tylko placki dyniowe, ale kotlety muszą być przepyszne :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Great post dear!

    http://helderschicplace.blogspot.com/2016/01/bugs-bunny.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Nabrałam mega ochoty... Bardzo fajny pomysł. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Patrząc na te kotlety to powiem Ci, że aż nie mogę doczekać się sezonu na dynie ;)

    http://crafty-zone.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. ciekawe połączenie smaków! zapowiada się pysznie, pokusiłabym się :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam dynię w garażu i chętnie przerobię ją na takie kotleciki:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Udanego piątku i weekendu, moja droga :)

    http://crafty-zone.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Mm, musi być przepyszne. W takim wydaniu dyni nie jadłam. Obecnie króluje u mnie marynowana. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zapomniałam zamarynowac :) za rok nie odpuszczę :)

      Usuń
  13. Mam kolejny pomysł na obiad. Szkoda, że o tej porze juz żadna dynią nie przetrwała.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja dynię odkryłam dopiero w ubiegłym roku i już wiem, że będzie królowała w mojej kuchni także w tym roku.

    OdpowiedzUsuń
  15. Przyznam, że dla mnie tego typu dania muszą być mięsne ale spróbować zawsze można :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jeszcze można je dostać, warto spróbować Twojej propozycji

    OdpowiedzUsuń
  17. Na http://jemyzdrowo.pl/ znalazłam jeszcze przepis na falafel z dyni i soczewicy! Dzięki wielkie za przepis :)

    OdpowiedzUsuń