wtorek, 29 września 2015

Tarta grzechu warta z dynią, pomidorem i zapiekanym kalafiorem


Potrzebne składniki: 
  • 100 g mąki ryżowej


  • 100 g mąki kukurydzianej 


  • 20 g mąki żytniej
  • 160 ml mleka roślinnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • 100 g ajvaru (przepis znajdziesz tutaj)


  • 1/2 małej dyni 


  • 1/2 kalafiora
  • 5 pomidorków lima
  • 1 cebula czerwona
  •  2 łyżki oliwy
  • po 1 łyżce: majeranek, oregano, papryczka ostra
  • pieprz, sól




Przygotowanie:

Tarta: Do miski dodajemy mąki sól, olej kokosowy, jajko i wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając mleko. Foremkę smarujemy olejem kokosowym i wylepiamy ciastem. Spód dziurawimy widelcem, następnie pieczemy w piekarniku przez ok. 25 min w 180 st.




Dynię myjemy i kroimy w plastry, kalafior w różyczki. Warzywa skrapiamy oliwą, posypujemy ziołami: majeranek, tymianek, oregano, pieprzem, solą i ostrą papryczką. Zapiekamy w piekarniku przez 20 min. w 250 st.




Tartę smarujemy ajvarem, wykładamy zapieczonymi warzywami, pokrojoną w piórka cebulą i pokornymi pomidorami. Zapiekamy w piekarniku w 180 st przez 20 min.




    poniedziałek, 28 września 2015

    Placuszki brzoskwiniowe





    Zachwyciłam się placuszkami Ani z Naturalnej kuchni wegańskiej. Są bardzo apetyczne i kuszą straszliwie. Niestety nie udało mi się wykonać w pełni bezglutenowych, muszę jeszcze nad tym popracować. Dla tych, którym nie szkodzi gluten będą odpowiadały. 



    Potrzebne składniki: 
    • 60 g mąki z amarantusa
    • 60 g mąki  jaglanej
    • 30 g mąki z pszennej 
    • 2 brzoskwinie
    •  120 ml mleka
    •  1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    •  1 łyżka jogurtu naturalnego
    • 2 jajka
    •  1 łyżka oleju kokosowego








    Przygotowanie:


    Mąki wraz z sodą mieszamy dodajemy jogurt, żółtko, olej i mieszamy. Odstawiamy na 5 min. W tym czasie ubijamy białko na sztywną pianę. Wszystkie składniki łączymy i smażymy.





    niedziela, 27 września 2015

    KULKI OWSIANE


    Potrzebne składniki: 
    • 0,5 szklanki otrębów owsianych bezglutenowych
    • 3 łyżki miodu
    • 2 łyżeczki masła migdałowego 

    Przygotowanie:



    Otręby mieszamy z miodem i masłem migdałowym, po czym formujemy kulki i tyle :). Szybka i pyszna kulka zaspokoi każdego głód na słodkie :). 





    środa, 23 września 2015

    Marynowane pomidorki


    Przygotowuję się już do produkcji przecierów pomidorowych. Najlepszymi pomidorami do weków są limy, ze względu na małą ilość wody. W warzywniaku znalazłam limy w wielkości pomidorków koktajlowych, postanowiłam je zamarynować. Takie pomidorki będą idealne jako przekąska lub dodatek do sałatek. 

    Potrzebne składniki:
    • 1 kg malutkich pomidorów lima
    • garść świeżej bazylii
    • garść suszonego majeranku
    • 6 ząbków czosnku
    • 6 liści laurowych
    • 1 łyżka ziaren gorczycy
    • 1 łyżka ziela angielskiego
    • 1 łyżka ziaren pieprzu
    • 6 łyżeczek octu
    • 3 łyżeczki soli





    Przygotowanie:


    W słoiczkach układamy po 1 liściu laurowym, 3 ziarna ziela angielskiego, czarnego pieprzu, gorczycy, pokrojony w s łupki czosnek oraz po 1 łyżeczce majeranku i świeżej bazylii. Pomidorki dokładnie myjemy i wrzucamy do słoiczków. Zagotowujemy wodę z octem i solą następnie zalewamy nią słoiki aby całkowicie przykryć pomidorki. Zakręcamy i od razu pasteryzujemy przez 10 minut od momentu zagotowania. Dokręcamy słoiczki, odstawiamy do góry dnem i zostawiamy tak do wystudzenia. 






    poniedziałek, 21 września 2015

    Figi zapiekane z octem balsamicznym



    Potrzebne składniki: 
    • 6 fig
    • 3 łyżki octu balsamicznego
    • 1 łyżeczka cukru pudru
    • 2 łyżki cukru brązowego
    • 2 łyżeczki masła
    • starta skórka z cytryny
    • 2 łyżeczki płatków migdałów
    • 3 patyczki do szaszłyków





    Przygotowanie:



    Patyczkiem od szaszłyka przekuwamy górę fig. Następnie oprószamy je cukrem pudrem i polewamy octem balsamicznym (ok. 1 łyżka). 
    Na patelni przygotowujemy karmel: 2 łyżkami cukru brązowego posypujemy patelnię i czekamy aż się roztopi(nie można w tym czasie ruszać patelnią). Następnie przykręcamy gaz i jak się cukier zrobi brązowy zdejmujemy z gazu i dodajemy masło, delikatnie mieszamy trzepaczką i wlewamy 2 łyżki octu balsamicznego. Syropem polewamy figi i wkładamy do piekarnika, zapiekamy 10 min w 190 st. 
    Zapieczone figi posypujemy skórką z cytryny oraz płatkami migdałów.  







    sobota, 19 września 2015

    Zupa dyniowa na ostro






    Dynia już w sprzedaży, sezon nią nie może się obejść bez zupy dyniowej :). Przepis jest  wyjątkowo prosty a zupka wychodzi bardzo pyszna. Dynia nadaje jej słodkości, którą przełamałam ostrą papryką. 

    Potrzebne składniki:
    • 1 średnia dynia hokkaido
    • 1 l bulionu warzywnego
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżeczki oleju kokosowego
    • garść ziół: majeranek, tymianek, oregano
    • 2 łyżeczki ostrej papryki
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
    • 1/3 papryczki chili
    • 1 łyżka płatków pomidorów
    • parmezan do posypania
    • pieprz, sól



    Przygotowanie:


    Dynię myjemy i kroimy w plastry, posypujemy ziołami: majeranek, tymianek, oregano, pieprzem, solą i ostrą papryczką (ok. 1 łyżeczki). Zapiekamy w piekarniku przez 20 min. w 250 st., wraz z 2 ząbkami czosnku. 
    Zapieczoną i ostudzoną dynię obieramy ze skórki i blendujemy wraz z czosnkiem i dodajemy do bulionu warzywnego. Następnie dodajemy łyżeczkę ostrej i słodkiej papryczki, pokrojoną w kostkę papryczkę chili oraz płatki pomidorowe. Zupę doprawiamy pieprzem, solą  i gotujemy przez ok. 15 min.
    Przed podaniem posypujemy startym parmezanem.






    środa, 16 września 2015

    Pralinki daktylowe



    Potrzebne składniki: 
    • 1 szklanka daktyli
    • 3 łyżki masła migdałowego
    • garść orzechów włoskich
    • garść orzechów ziemnych

    Przygotowanie:


    Daktyle zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na 5 min., następnie wrzucamy do miksera wraz z orzechami włoskimi, masłem migdałowym i miksujemy na masę.  
    Lekko wilgotnymi rękoma formujemy kulki, które obtaczamy w orzechach ziemnych. Przed podaniem najlepiej pralinki schłodzić na 30 min w lodówce. Jeżeli się Wam nie uda to też zaraz po przygotowaniu są bardzo smaczne, u mnie za każdym razem nie trafiły do schłodzenia :). 





    niedziela, 13 września 2015

    Pulpety z ciecierzycy i kaszy jaglanej





    Potrzebne składniki: 
    • 150 g ciecierzycy zielonej
    • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
    • 1 łyżeczki kozieradki
    • pieprz, sól
    • 0,5 łyżeczki rozmarynu

    Przygotowanie:



    Ciecierzycę gotujemy aż zmięknie, następnie mieszamy z kaszą jaglana i miksujemy na gładką masę. Dodajemy przyprawy i formujemy kulki, które zapiekamy przez 15 min w 180 st.



    Pulpety zrobiłam w dwóch wersjach: bezglutenowa z makaronem ryżowym i ajvarem, a drugie dla małżonka z makaronem pszennym i sosem pomidorowym. 






    czwartek, 10 września 2015

    Faszerowane cukinie


    Cukinie faszerowane możemy przygotowywać przez cały rok, jednak teraz można kupić naszą polską, a dodatkowo jest najsmaczniejsza i najtańsza. Danie jest bardzo lekkie, więc super się sprawdza na obiad czy kolację:)

    Potrzebne składniki:
    • 4 średnie okrągłe cukinie 
    • 100 g ryżu
    •  20 g  kurek
    •  1 papryka
    •  2 pomidory
    • 15 suszonych pomidorów
    •  1 cebula
    • 1 łyżka oleju kokosowego
    • majeranek, tymianek, bazylia
    • pieprz, sól



    Przygotowanie:


    Cukinie dokładnie myjemy, obcinamy czubki i wydrążamy. W dużym garnku gotujemy wodę, jak się zagotuje,wrzucamy po kolei cukinie na 5 min, aby delikatnie zmiękły.  
    Ryż gotujemy jak zwykle.

    Na patelni z łyżką oleju kokosowego podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę, jak się zeszkli dodajemy paprykę i umyte kurki. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory świeże (sparzone i obrane ze skórki), suszone, cukinię (która nam pozostała z wydrążenie) oraz przyprawy: majeranek, tymianek, bazylia, pieprz i sól. całość mieszamy z ryżem.
    Cukinie od wewnątrz pieprzymy, solimy i nadziewamy przygotowanym farszem. 

    Tak przygotowane cukinie zapiekamy w 180 st przez ok 30 min.  
    Cukinia najlepiej smakuje podawana na ciepło :).






    poniedziałek, 7 września 2015

    Zapiekane Pomidory


    Zapiekane pomidory są idealne jako przekąska oraz danie główne, szybko się je przygotowuje i smakują bajecznie. Na moim blogu znajdziecie również przepis z zapiekanymi warzywami: Zapiekane pomidory z kozim serkiem orzechami włoskimi, zapiekanym bakłażanem i papryką.


    Potrzebne składniki:
    • 6 średnich pomidorów malinowych
    • 100 g koziego sera
    • 1 awokado
    • garść świeżych ziół: bazylia, oregano, majeranek)
    • garść nerkowców
    • pieprz, sól






    Przygotowanie:


    Pomidory dokładnie myjemy ucinamy wierzchy i łyżeczką wydrążamy miąższ. Do środka dodajemy pokrojone w kostkę awokado, ser kozi, nerkowce i zioła. Tak przygotowane pomidory przykrywamy i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku  (180 st) przez 15-20 min aż pomidory zmiękną. Pomidorki na koniec posypujemy świeżymi ziołami i wsuwamy :)






    sobota, 5 września 2015

    Lemoniada ogórkowo - miętowa




    Potrzebne składniki:
    • 1 ogórek szklarniowy lub 3 gruntowe
    • garść mięty
    • 2 plastry limonki
    • 2 plastry cytryny
    • litr wody niegazowanej
    • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
    • kilka kostek lodu






    Przygotowanie:


               Ogórek obieramy ze skórki dodajemy miętę miód i  blendujemy, następnie wodę, cytrynę i limonkę i mieszamy. Koktajl przed podaniem najlepiej schłodzić lub podawać z kostkami lodu. 






    Lemoniada ananasowa





    Na koniec lata przygotowałam szybkie lemoniady, które ochładzają i orzeźwiają. 


    Potrzebne składniki:
    • 1 ananas 
    • garść melisy
    • garść mięty
    • sok 1/2 limonki
    • litr wody niegazowanej
    • kilka kostek lodu





    Przygotowanie:


               Ananas obrać dodajemy melisę, miętę sok z limonki i  blendujemy, na koniec dodajemy wodę i mieszamy. Lemoniadę przed podaniem najlepiej schłodzić lub podawać z kostkami lodu.