Potrzebne składniki:
- 1 opakowanie papieru ryżowego
- 1 opakowanie wędzonego tofu
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 pęczek rzodkiewki
- garść świeżych ziół (majeranek tymianek, mięta)
- 100 gr makaronu ryżowego
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczki soku z limonki
- 2 łyżki wody
- 1 ząbek czosnku
- 3 cm świeżej chili
Warzywa kroimy w cieniutkie słupki jedynie rzodkiewkę w plasterki, skrapiamy oliwą, posypujemy świeżymi ziołami, pieprzymy solimy i zapiekamy w piekarniku w 180 st przez ok. 20 min. To samo robimy z tofu.
Papier ryżowy zanurzamy w ciepłej wodzie, a następnie układamy na nim: na początek plaster
Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Papier ryżowy zanurzamy w ciepłej wodzie, a następnie
układamy na nim: na początek plasterki rzodkiewki, listki mięty, słupek tofu,
papryki, cukinię a na koniec makaron ryżowy. Składniki zawijamy papierem ryżowym
najpierw boki a następnie po długości.
Sos: w miseczce mieszamy, sos sojowy ciemny i jasny, sok z
limonki, wodę, sprasowany czosnek i świeżą chili pokrojoną w cieniutką
kosteczkę. Najlepiej sos przygotować ok. 2 h wcześniej.
Każdy sajgonek moczymy w sosie i wsuwamy :)