sobota, 24 maja 2014

Chłodnik z botwinki podawany z młodymi ziemniaczkami



Na upały najlepszy chłodnik. Jest bardzo dobry, sycący i orzeźwiający. Podaję chłodnik z gorącymi młodymi ziemniaczkami, dzięki temu czuję się najedzona a zarazem lekko.



Potrzebne składniki:

  
  • pęczek świeżej botwinki
  •  bulion warzywny 
  • 1/2 pęczku koperku
  • 1/2 pęczku szczypiorku
  • 2 ogórki zielone
  • pęczek rzodkiewki
  • 1/2 maślanki
  • 1/2 kefiru
  • 1/2 jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • pieprz i sól
  • 1/2 kg młodych ziemniaków





Przygotowanie:


 Obraną i pokrojoną w kostkę botwinkę zalewamy bulionem, dodajemy sok z cytryny, pieprz, sól i gotujemy, aż botwinka zmięknie (ok. 10-15 min). Wywar pozostawiamy do ostygnięcia. Do zimnego wywaru dodajemy sprasowany czosnek oraz pokrojone warzywa: rzodkiewki,ogórki zielone, koperek, szczypiorek i zalewamy maślanką, kefirem i jogurtem. Jeżeli jest potrzeba doprawiamy zupę do smaku pieprzem i solą.Przygotowany chłodnik powinien być wstawiony min. na godzinę do lodówki. 
 
Chłodnik podajemy z ugotowanymi gorącymi ziemniaczkami

Pasta z białych szparagów i suszonych pomidorów


Nareszcie nastał miesiąc, w którym można cieszyć się do woli szparagami! Ugotowałam już krem ze szparagów, zapiekałam w piekarniku, gotowałam na parze, a teraz proponuję pastę z białych szparagów, którą można wykorzystać do chleba oraz w daniu obiadowym do makaronu. Jest to przepis w pełni mój autorski, próbowałam, doprawiałam i jest :)Zapraszam do wypróbowywania bo pasta wyszła wspaniała!
  




Potrzebne składniki:
  • pęczek białych szparagów
  • garść suszonych pomidorów (dodałam suchych nie w zalewie)
  • garść prażonych ziaren słonecznika 
  • 2 ząbki czosnku
  •  garść pietruszki zielonej 
  • papryka ostra
  • pieprz cytrynowy
  • sól ziołowa



Przygotowanie:


Białe szparagi gotujemy na parze ok 15 min.Jak ostygną przecedzamy i wraz z czosnkiem i suszonymi pomidorami rozdrabniamy za pomocą robota lub blendera. Ziarna słonecznika prażymy i pozostawiamy aż ostygną, następnie dodajemy je i przyprawy i dalej rozdrabniamy do powstania masy - gotowe. Pastę robi się bardzo szybko a dodatkowo jest zdrowa i pyszna. 





Pesto z liści rzodkiewki








Potrzebne składniki:

  • Pęczek liści młodej rzodkiewki
  • garść ziaren słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • Sok z połówki cytryny
  •  3 łyżki oliwy z oliwek  
  • 10 dkg sera parmezan lub grana padano
  • pieprz,sól


 Przygotowanie:

Liście rzodkiewki, oliwa z oliwek, czosnek rozdrabniamy za pomocą robota lub blendera, aż składniki się dobrze posiekają, następnie dodajemy słonecznik, ser i dalej rozdrabniamy. Jeżeli składniki się odpowiednio nie połączyły dodajemy ok. 1 łyżkę oliwy. Całość skrapiamy sokiem z cytryny.Pesto jest doskonałe do chleba lub makaronu. Polecam!

piątek, 23 maja 2014

Krem z białych szparagów z pesto z estragonu


Sezon na szparagi w pełni, zatem proponuję krem z białych szparagów z pesto z estagonu. Polecam!



Potrzebne składniki:

  •  pęczek białych szparagów
  • 1 seler
  • 2 pietruszki
  • biała część pora
  • 10 g masła
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • gałka muszkatołowa 
  • pieprz,sól
Potrzebne składniki do pesto z estragonu: 

  • garść listków świeżego estragonu
  • garść orzechów włoskich lub słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 10 dkg sera parmezan lub grana padano
  • pieprz,sól

Zupę krem ze szparagów robi się bardzo szybko.
Na patelni podsmażamy pokrojone w kostkę białe warzywa: seler, pietruszkę, por. Jak warzywa zrobią się miękkie dodajemy obrane i pokrojone szparagi i podsmażamy przez ok. 10 min. Następnie zalewamy bulionem i całość gotujemy ok. 10-15 min doprawiając solą, pieprzem oraz  gałką muszkatołową. Następnie, za pomocą blendera miksujemy zupę na krem i dodajemy jogurt.



Pesto:


Estragon, oliwa z oliwek, czosnek rozdrabniamy za pomocą robota lub blendera, aż składniki się dobrze posiekają, następnie dodajemy orzechy, ser i dalej rozdrabniamy. Jeżeli składniki się odpowiednio nie połączyły dodajemy ok. 1 łyżkę oliwy.
Zupę krem podajemy z łychą pesto z estragonu – Pycha 




Chleb z ziaren





Potrzebne składniki: 

  • 1 szklanka pestek słonecznika
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/3 szklanki  lnu złocistego
  • 3/4 szklanki orzechów (dowolnie akie lubisz)
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1,1/2 szklanki przegotowanej wody
  • 1 1/2 łyżeczki soli (ja używam himalajskiej – bo zdrowsza)
  • 4 łyżeczki Colon C (można kupić  w aptece) lub zmielone siemię lniane
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego


Przygotowanie:

W misce mieszamy wszystkie suche składniki: słonecznik, dynię, len, orzechy, płatki owsiane, Colon C.
Podgrzewamy wodę (aby była lekko ciepła) i dodajemy sól i tłuszcz, następnie pozostawiamy do "nasiąkniecia" na 1-2 godziny. Następnie przekładamy do foremki posmarowanej wcześniej olejem kokosowym i mocno dociskamy, górę możemy osypać ulubionymi ziarnami.
Pieczemy w temp. 200 stopni (z termoobiegiem 175) przez ok. 50